7 Eylül 2012 Cuma

DOMATES ÇORBASI


Benim için domates çorbasının diğer adı yaz çorbası. Yazın en güzel  ve en lezzetli sebzesi domates olduğuna göre, ne çorba yapacağım diye düşünmeye hiç gerek yok. Gerçi kışında sık sık yaptığım bir çorba ama tabiki annemin ve kayınvalidemin verdiği , yazın en güzel domatesleriyle hazırlanmış  soslar varolduğu sürece:)

Misafirler için de her  zaman tercih edebileceğiniz, bana göre görünümü güzel, sunumu şık ve genellikle kimsenin hayır demeyeceği bir çorbadır domates çorbası.
Benim domates çorbamın iki önemli özelliği var, biri sütlü olması diğeri de kaşar değil de tulum peyniri ve dereotu  ile servis edilmesi.  Misafirlerime mutlaka bu şekilde denemelerini tavsiye ederim, tabi alternatif kaşar peynir de sofrada her zaman bulunur. Eşim ve ben tulum peynirli ve dereotlu  şekliyle çok seviyoruz, umarım sizlerde seversiniz...

Malzemeler :
  • 10 adet orta boy domates
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2,5 su bardağı su  (Bardağım 250 ml )
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
  • Dereotu
  • Tulum peyniri veya kaşar

Yapılışı:
  • Domatesleri yıkadıktan sonra kabuklarını soyun ve rondodan geçirin.
  • Tereyağını bir tencerede eritin ve unu ekleyin. Un irmik gibi dağılana kadar (rengi sararıncaya) kavurun.
  • Rondoda çekmiş olduğunuz domatesleri tencere ekleyin.
  • Su ve sütü de ekleyin.
  • Çorba kaynamaya başlayınca tuz ve karabiberi de ekleyin. 
  • Koyulaşana kadar çorbayı kısık akteşte kaynatın.
  • Son olarak çorbanızı tekrar rondodan geçirin veya süzgeçle süzün.
  • Üzerine derotu ve tulum peyniri ekleyerek  servis edin.
  • Afiyet olsun…

Hiç yorum yok: