21 Mayıs 2016 Cumartesi

ÇİLEK REÇELİ




Çilek reçeli görünümü, kokusu ve lezettiyle kahvaltı sofralarımızı renklendiriyor. Bu nedenle hem yazın hem de kışın çilek reçeli mutalaka kahvaltı soframda yer alır. Sadece kahvaltıda mı, çilek reçeli tatlılarda özellikle tartlarda, kurabiyelerde de nefis oluyor.

Çilek reçelini hala denemeyeniniz varsa, ki sanmıyorum, mutlaka deneyin derim. Sadece evi saran o mis gibi kokusu için bile yapmaya değer.

Çilek reçelini mayıs sonu ve haziran ayında yapmanızı öneririm. Bu zamanda çilekler çok daha lezzetli oluyor.


Malzemeler :
  • 1 kg çilek
  • 600 gr şeker (Yaklaşık 3 su bardağı)
  • 1 çay kaşığı tereyağ
  • ½ limon suyu
Yapılışı 
  • Çileklerinizi güzelce yıkayın. (Çilekleri yıkarken yapraklarını çıkarmayın ve su dolu bir kaba koyarak nazikçe yıkayın. Çilekleri akan suyun altında yıkamak çileklere zarar verir)
  • Çilekleri yıkadıktan sonra baş kısmındaki yaprakları çıkarın.
  • Çilekleri kendi suyuyla tencereye boşaltın ve orta hararetli ocakta çileklerin suyu çok az kalana kadar kaynatın.
  • Şekeri ekleyin ve şeker eridikten sonra köpürmesini azaltmak için tereyağını ekleyin.
  • Reçel kıvam aldıktan sonra limon suyunu ekleyin.
  • 5 dakika kadar daha kaynatıp ocağı kapatın.
  • Reçeli hemen tüketecekseniz tencerenin kapağını açıp, soğumasını bekleyin. Uzun süre saklayacaksanız sıcak sıcak kavanozlara boşaltıp, soğumadan kavanozların ağzını sıkıca kapatın ve de kavanozu ters çevirin.
  • Afiyet olsun.

Özlemin Notu : Çileklerin yapraklarını yıkadıktan sonra çıkarınki çilekleriniz fazla sulanmasın.     
Çileğe koyulan şeker miktarı az olduğu için normal reçellere göre daha az dayanacaktır.

Hiç yorum yok: