Bizde börek denince akla tek
gelen börektir arnavut böreği, öyle yufkayla yapılan böreği börekten saymayız,
hele hele misafir gelecekse yapılacak börek bellidir, arnavut böreği:)
Arnavut böreği çocukluğumdan
beri yaptığım bir börektir. Çocukken anneme hamurları açmada yardım ederdim. Annem
hamuru yoğurur, ben bezeleri yuvarlar ve hamuru açardım. Ne hamurun
yoğurulmasına ne de iç mazlemesinin hazırlanmasına karışırdım. Hatta evlenene
kadar hiç iç malzeme hazırlamadım bile denebilir :) Bana bu börekte en zor şey
özellikle ıspanaklıysa iç malzemeyi hazırlamak gelir. Herkese çok zor gelen hamur
açma işlemi ise benim için en kolay ve böreğin en zevkli kısmıdır :)
Tarife gelince aslında bu
börekte ölçü vermek çok zordur, burada ölçü aslında el ölçüsüdür. Kimi zaman unun
markasına göre bile ölçü değişir. Ben buraya tarif yazmak için mümkün olduğunca
ölçmeye çalıştım. Ama genede ölçü tutmayabilir. Zamanla sizinde el ölçünüz oluşacaktır.
Aşağıda not kısmında belirttim ama gözden kaçar diye buraya da yazmak
istiyorum. Hamuru mümkün olduğunca yumuşak hatta yapış yapış da tutabilirsiniz,
gerekirse un ekleyebilirsiniz. Ancak hamuru çok sert tutarsanız, yoğurduktan
sonra su eklemeniz hamurun kıvamını bozacaktır. Ne kadar hamuru yoğursanızda istenen
kıvamı yakalayamazsınız.
Malzemeler :
Hamur için :
Hamur için :
- 1 kilo un (Yaklaşık 5 su bardağı)
- 2 bardak ılık su (soğuğa yakın)
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı sirke
- Bir miktar tuz
Hamurun arası için : (aralarına
sürmek için)
- 200 gr tereyağ
- 1 çay bardağı sıvıyağ
İç malzeme :
- Ispanak – soğan – yağ - tuz-karabiber
- Ispanak – peynir - yağ- tuz-karabiber
- Pırasa – soğan – yağ - tuz -karabiber
- Kıyma - soğan - tuz - karabiber veya peynir
Yapılışı :
- Un bir kaba boşaltılır, ortası havuz gibi açılarak su,sirke,tereyağ,tuz eklenir ve yoğurulur. Hamur çok cıvık olursa azar azar un eklenir.
- Hamur orta yumuşaklıkta olana kadar yoğrulur. Mümkünse biraz dinlendirilir.
- Daha sonra ceviz büyüklüğünde veya istenirse biraz daha büyük parçalara ayrılır. Parça adedi ikiye bölünür. Yarısı alt hamur için yarısı üst hamur için kullanılır.
- Ayrılan parçalar oklava ile üzerlerine un eklenerek servis tabağı büyüklüğünde açılır. Daha önceden eritilmiş ve soğumuş olan yağ, hamur parçaları arasına 1 yemek kaşığı kadar sürülür. Örneğin toplamda 40 parça ise ise 20 parça hamurun arası tek tek yağlanır, üst üste konur.
- Tamamlanan hamur tepsi büyüklüğünde açılır.
- Arasına malzemeler (ıspanak, pırasa, kıyma…) koyulur. (Biz genellikle ıspanaklı-peynirli, pırasalı ve de kıymalı yaparız. Bu böreğe bunların daha çok yakıştığını düşünüyorum. Siz isteğinize göre farklı malzemeler de kullanabilrsiniz.)
- Kalan 20 adet parça da aynı şekilde açılır ve herbirinin arası yağlanarak üst üste konur. Tekrar tepsi büyüklüğünde açılır. Malzemenin üstüne de bu hamur koyulur.
- Son olarak kalan yağ (ortalama ½ çay bardağı kadar) hamurun üzerine ve kenarlarına dökülür.
- 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
Özlemin notu: Açılmış ve yağlanmış
olan bu hamur parçaları bir tabağa konulup, üstü örtülerek buzdolabında
bekletilirse hamur mayalanır ve daha güzel olur.
Hamur yoğurduktan sonra mümkün olduğunca su eklemeyin. Sonradan su eklendiğinde hamurun yapısı bozuluyor. Başta hamuru yumuşak tutun gerekirse un ekleyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder