20 Ağustos 2015 Perşembe

ARNAVUT BÖREĞİ - AÇMA BÖREK





Bizde börek denince akla tek gelen börektir arnavut böreği, öyle yufkayla yapılan böreği börekten saymayız, hele hele misafir gelecekse yapılacak börek bellidir, arnavut böreği:)

Arnavut böreği çocukluğumdan beri yaptığım bir börektir. Çocukken anneme hamurları açmada yardım ederdim. Annem hamuru yoğurur, ben bezeleri yuvarlar ve hamuru açardım. Ne hamurun yoğurulmasına ne de iç mazlemesinin hazırlanmasına karışırdım. Hatta evlenene kadar hiç iç malzeme hazırlamadım bile denebilir :) Bana bu börekte en zor şey özellikle ıspanaklıysa iç malzemeyi hazırlamak gelir. Herkese çok zor gelen hamur açma işlemi ise benim için en kolay ve böreğin en zevkli kısmıdır :)

Tarife gelince aslında bu börekte ölçü vermek çok zordur, burada ölçü aslında el ölçüsüdür. Kimi zaman unun markasına göre bile ölçü değişir. Ben buraya tarif yazmak için mümkün olduğunca ölçmeye çalıştım. Ama genede ölçü tutmayabilir. Zamanla sizinde el ölçünüz oluşacaktır. Aşağıda not kısmında belirttim ama gözden kaçar diye buraya da yazmak istiyorum. Hamuru mümkün olduğunca yumuşak hatta yapış yapış da tutabilirsiniz, gerekirse un ekleyebilirsiniz. Ancak hamuru çok sert tutarsanız, yoğurduktan sonra su eklemeniz hamurun kıvamını bozacaktır. Ne kadar hamuru yoğursanızda istenen kıvamı yakalayamazsınız.


Malzemeler :

Hamur için :
  • 1 kilo un (Yaklaşık 5 su bardağı)
  • 2 bardak ılık su (soğuğa yakın)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • Bir miktar tuz
Hamurun arası için : (aralarına sürmek için)  
  • 200 gr tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
İç malzeme :
  • Ispanak – soğan – yağ - tuz-karabiber
  • Ispanak – peynir - yağ- tuz-karabiber
  • Pırasa – soğan – yağ - tuz -karabiber
  • Kıyma - soğan - tuz - karabiber veya peynir

Yapılışı :
  • Un bir kaba boşaltılır, ortası havuz gibi açılarak su,sirke,tereyağ,tuz eklenir ve yoğurulur. Hamur çok cıvık olursa azar azar un eklenir.
  • Hamur orta yumuşaklıkta olana kadar yoğrulur. Mümkünse biraz dinlendirilir.
  • Daha sonra ceviz büyüklüğünde veya istenirse biraz daha büyük parçalara ayrılır. Parça adedi ikiye bölünür. Yarısı alt hamur için yarısı üst hamur için kullanılır.
  • Ayrılan parçalar oklava ile üzerlerine un eklenerek servis tabağı büyüklüğünde açılır.  Daha önceden eritilmiş ve soğumuş olan yağ, hamur parçaları arasına 1 yemek kaşığı kadar sürülür. Örneğin toplamda 40 parça ise ise 20 parça hamurun arası tek tek yağlanır, üst üste konur.
  • Tamamlanan hamur tepsi büyüklüğünde açılır.
  • Arasına malzemeler (ıspanak, pırasa, kıyma…) koyulur. (Biz genellikle ıspanaklı-peynirli, pırasalı ve de kıymalı yaparız. Bu böreğe bunların daha çok yakıştığını düşünüyorum. Siz isteğinize göre farklı malzemeler de kullanabilrsiniz.)
  • Kalan 20 adet parça da aynı şekilde açılır ve  herbirinin arası yağlanarak üst üste konur. Tekrar tepsi büyüklüğünde açılır. Malzemenin üstüne de bu hamur koyulur.
  • Son olarak kalan yağ (ortalama ½ çay bardağı kadar) hamurun üzerine ve kenarlarına dökülür.
  • 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
Özlemin notu: Açılmış ve yağlanmış olan bu hamur parçaları bir tabağa konulup, üstü örtülerek buzdolabında bekletilirse hamur mayalanır ve daha güzel olur.

Hamur yoğurduktan sonra mümkün olduğunca su eklemeyin. Sonradan su eklendiğinde hamurun yapısı bozuluyor. Başta hamuru yumuşak tutun gerekirse un ekleyin.

Hiç yorum yok: