30 Ocak 2014 Perşembe

YOĞURTLU YARMA ÇORBASI



Yoğurtlu çorbalarını oldum olası çok severim. Hele annemin köfteli yoğurt çorbası var ki bekarken yaptığı zaman çok sevinirdim:) Düşündüm de son zamanlarda yapmadı pek. 
Anneeee sana buradan sesleniyorum. En yakın zamanda köfteli yoğurt çorbası istiyorummm...
Malzemeler :
  • 5 su bardağı su
  • ½ su bardağı yarma (dövme ya da aşurelik buğday diye de adlandırılır)
  • ½  su bardağı mısır (arzuya göre)
  • ½ su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı yoğurt (veya süzme yoğurt)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek  kaşığı tereyağ
  • Nane
  • Pulbiber veya toz biber
  • 2 diş sarımsak

 Yapılışı :
  • Suyu tencereye koyun ve kaynamaya bırakın.
  • Buğdayı ve nohutu ayrı kaplarda haşlayın. (Genellikle nohutu fazlaca haşlayıp buzluğa atarım ve çorbalara sıkça kullanırım.)
  • Bir kapta yoğurt ve yumurtayı çırpın.
  • Kaynamakta olan suya bu karışımı azar ekleyin ve eklerken de yumurtanın kesilmemesi için sürekli çırpın.
  • Pürüsüz hale gelince ara ara karıştırarak kaynamasını bekleyin.
  • Kaynamaya başladığında yarmayı, nohutu, mısırı ve tuzu ekleyin.
  • Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın.
  • Gerekirse biraz daha kaynatın ve kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatın.
  • Sarımsakları ikiye bölerek küçük bir kapta sıvıyağ ile kararana kadar kavurun.  Sarımsaklar kavrulunca sarımsakları yağdan çıkarın.
  • Tereyağını da  sıvıyağa ekleyerek eritin, son olarak nane ve kırmızı biberi de ekleyerek kavurun.
  • Servis edeceğiniz zaman tereyağını üzerine gezdirin.
  • Afiyet olsun...

NOT 1:  Sarımsakları sıvıyağda kavurmamın iki sebebi var. İlki terayağının yanmasını engellemek, ikincisi de çorbasda sarımsakların ağza gelerek yoğun bir tat bırakmasını engellemek. 

NOT 2 : Tuzu mutlaka çorba kaynadıktan sonra ekleyin ki yoğurdumuz kesilmesin.

 

Hiç yorum yok: