Yoğurtlu çorbalarını oldum olası çok severim. Hele annemin köfteli yoğurt çorbası var ki bekarken
yaptığı zaman çok sevinirdim:) Düşündüm de son zamanlarda yapmadı pek.
Anneeee sana buradan
sesleniyorum. En yakın zamanda köfteli yoğurt çorbası istiyorummm...
Malzemeler :
- 5 su bardağı su
- ½ su bardağı yarma (dövme ya da aşurelik buğday diye de adlandırılır)
- ½ su bardağı mısır (arzuya göre)
- ½ su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı yoğurt (veya süzme yoğurt)
- 1 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta
- Tuz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Nane
- Pulbiber veya toz biber
- 2 diş sarımsak
Yapılışı :
- Suyu tencereye koyun ve kaynamaya bırakın.
- Buğdayı ve nohutu ayrı kaplarda haşlayın. (Genellikle nohutu fazlaca haşlayıp buzluğa atarım ve çorbalara sıkça kullanırım.)
- Bir kapta yoğurt ve yumurtayı çırpın.
- Kaynamakta olan suya bu karışımı azar ekleyin ve eklerken de yumurtanın kesilmemesi için sürekli çırpın.
- Pürüsüz hale gelince ara ara karıştırarak kaynamasını bekleyin.
- Kaynamaya başladığında yarmayı, nohutu, mısırı ve tuzu ekleyin.
- Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın.
- Gerekirse biraz daha kaynatın ve kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatın.
- Sarımsakları ikiye bölerek küçük bir kapta sıvıyağ ile kararana kadar kavurun. Sarımsaklar kavrulunca sarımsakları yağdan çıkarın.
- Tereyağını da sıvıyağa ekleyerek eritin, son olarak nane ve kırmızı biberi de ekleyerek kavurun.
- Servis edeceğiniz zaman tereyağını üzerine gezdirin.
- Afiyet olsun...
NOT 1: Sarımsakları
sıvıyağda kavurmamın iki sebebi var. İlki terayağının yanmasını engellemek,
ikincisi de çorbasda sarımsakların ağza gelerek yoğun bir tat bırakmasını
engellemek.
NOT 2 : Tuzu mutlaka çorba kaynadıktan sonra ekleyin ki
yoğurdumuz kesilmesin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder