Bugün Osmanlı mutfağından hünkar tarafından beğenilmiş,
bizim mutfakta da başta eşim olmak üzere misafirler tarafından da beğenilmiş,
denenmiş hünkar beğendi taririfi ile
karşınızdayım.
Hangi hünkar beğenmiş diyorsanız, tarihte iki kişinin adı
geçiyor; Sultan IV.Murat ile Sultan Abdüllaziz. Artık hangisi beğenmiş bu
yemeği bilmiyoruz ama iyiki beğenmişler ve bugünlere ulamış bu güzel yemek :)
Malzemeler :
- 500 gr kuşbaşı dana (veya kuzu eti)
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet orta boy domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 tatlı kaşığı tereyağ
- Tuz, karabiber
- Sıcak su
Beğendi için:
- 4 adet patlıcan
- 2 çorba kaşığı tereyağ
- 2 çorba kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- Tuz
- Karabiber
Hazırlanışı :
- Patlıcanlar, ocakta veya fırında közlenir. Soğuduktan sonra küçük küpler şeklinde doğranır.
- Et çok küçük olmayacak şekilde kuşbaşı hazırlanarak yıkanır.
- Et yayvan bir tencerede suyu salana kadar pişirilir.
- Et suyunu çektikten sonra üzerine tereyağ ve küp şeklinde doğranmış soğan eklenir, soğan pembeleşinceye kadar pişirilir.
- Salça eklenir ve 1-2 dk daha pişirilir.
- Daha sonra ince küp şeklinde doğranmış olan domates eklenir ve 2-3 dakika daha kavrulur.
- Son olarak etin üzerini geçecek kadar su eklenerek, et yumuşayana kadar pişirilir. (Suyu azaldıkça su eklenir.)
- Et pişmeye yakın tuz ve karabiber eklenir.
- Et pişerken başka bir tencerede tereyağ eritilir.
- Eriyen tereyağa un eklenir ve un rengi dönünceye kadar kavrulur.
- Una yavaş yavaş süt eklenerek beşamel sos hazırlanır.
- Son olarak közlenen patlıcanlar eklenir ve sürekli karıştılarak 2-3 dakika daha pişirilir.
- Alta beğendi üste de etler konarak ve maydanozla da süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder