17 Mart 2013 Pazar

ÖZBEK PİLAVI




Özbek pilavının bu kadar lezzetli olduğunu bilseydim bugüne kadar beklermiydim hiç!!! 

Özbek pilavı denince eminim çoğu kişinin aklına etli pilav gelir. Ancak aşağıda sizlere vereceğim tarif etsiz. Etsizde Özbek pilavı olur mu hiç demeyin sakın. Etlisini de denemiş biri olarak etsizin de çok lezzetli olduğunu belirtmeliyim. Evde et olmadığı ve et alıp pişirmek için de  yeterli vaktim olmadığından  bu tariften faydalanmaya karar vermiştim. (Tarif Sofra dergisinin Eylül 2010 sayısına ait.) İyi ki de denemişim. İnanın sonuç bizim için çok lezzetli idi :) Tek başına bir öğün bile olabileceği gibi, ani misafirleriniz için de güzel bir garnitür olabilir. Et pişirmekle de uğraşmadığınız için çok pratik.


Malzemeler:

  • 5 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 adet soğan
  • 4 adet jülyen doğranmış havuç
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı et suyu
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 3 çay kaşığı tuz

Yapılışı :

  • Pirinci yıkadıktan sonra soğuk suda en az yarım saat bekletin.
  • 4 kaşık tereyağ ile soğanı kavurun.
  • Soğan pembeleşmeye yakın havuçları ekleyin ve 4-5 dakika daha kavurun.
  • Pirinci ekleyin.
  • Kaynatığınız suyu ve et suyunu ekleyin.
  • Nohut, tuz ve karabiberi de ekleyin.
  • Ocağı harlı ateşte 5 dakika açın. Daha sonra kısık ateşte pirinçler pişene kadar bekleyin.
  • 1 kaşık tereyağ ile dolmalık fıstığı kavurun.
  • Pişen pilavın içine fıstığı da ekleyerek ocağın altını kapatın.
  • Tencerenizin üzerini kağıt havlu ile örterek, pilavınızı 10-15 dk dinlendirin.
  • Servis etmeden önce pilavınızı karıştırın.
  • Afiyet olsun...


Hiç yorum yok: