21 Mayıs 2016 Cumartesi

ÇİLEK REÇELİ




Çilek reçeli görünümü, kokusu ve lezettiyle kahvaltı sofralarımızı renklendiriyor. Bu nedenle hem yazın hem de kışın çilek reçeli mutalaka kahvaltı soframda yer alır. Sadece kahvaltıda mı, çilek reçeli tatlılarda özellikle tartlarda, kurabiyelerde de nefis oluyor.

Çilek reçelini hala denemeyeniniz varsa, ki sanmıyorum, mutlaka deneyin derim. Sadece evi saran o mis gibi kokusu için bile yapmaya değer.

Çilek reçelini mayıs sonu ve haziran ayında yapmanızı öneririm. Bu zamanda çilekler çok daha lezzetli oluyor.


Malzemeler :
  • 1 kg çilek
  • 600 gr şeker (Yaklaşık 3 su bardağı)
  • 1 çay kaşığı tereyağ
  • ½ limon suyu
Yapılışı 
  • Çileklerinizi güzelce yıkayın. (Çilekleri yıkarken yapraklarını çıkarmayın ve su dolu bir kaba koyarak nazikçe yıkayın. Çilekleri akan suyun altında yıkamak çileklere zarar verir)
  • Çilekleri yıkadıktan sonra baş kısmındaki yaprakları çıkarın.
  • Çilekleri kendi suyuyla tencereye boşaltın ve orta hararetli ocakta çileklerin suyu çok az kalana kadar kaynatın.
  • Şekeri ekleyin ve şeker eridikten sonra köpürmesini azaltmak için tereyağını ekleyin.
  • Reçel kıvam aldıktan sonra limon suyunu ekleyin.
  • 5 dakika kadar daha kaynatıp ocağı kapatın.
  • Reçeli hemen tüketecekseniz tencerenin kapağını açıp, soğumasını bekleyin. Uzun süre saklayacaksanız sıcak sıcak kavanozlara boşaltıp, soğumadan kavanozların ağzını sıkıca kapatın ve de kavanozu ters çevirin.
  • Afiyet olsun.

Özlemin Notu : Çileklerin yapraklarını yıkadıktan sonra çıkarınki çilekleriniz fazla sulanmasın.     
Çileğe koyulan şeker miktarı az olduğu için normal reçellere göre daha az dayanacaktır.

2 Mayıs 2016 Pazartesi

ÇİLEKLİ MAGNOLİA





Alaçatıda kendisiyle tanıştığımda tadına bayıldığım bu tatlının muhallebiden ne farkı var diye kendime sormuştum. Muhallebiye benziyor ama tadı muhallebiden çok da yumuşak ve lezzetli demiştim. Araştırmalarım sonucunda işin sırrını çözdüm. Ve sırrı sizinle paylaşıyorum :))
Magnolia çilekle bir araya gelince mükemmel lezettli ve bir o kadar da hafif bir yaz tatlısı oluyor. Burada çilekli olarak tarifi verdim ama siz bunu şeftali ile de mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler :

  • 1 kg süt
  • 2 adet yumurta (sarısı)
  • 1 su bardağından bir parmak eksik şeker ( tatlı seviyorsanız 1 su bardağı)
  • 1 yemek kaşığı tepemele nişasta
  • 2 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krema (200 ml)
  • 1 paket burçak bisküvi veya bebe bisküvisi
  • ½ kg çilek
 
Yapılışı :
  • Süt, yumurta sarıları, un ve nişasta bir kapta çırpılır.
  • Hazırlanan karışım ocakta kaynayana kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 3-4 dakika daha ara ara karıştırılarak pişirilir.
  • Ocağın altını kapattıktan sonra vanilya eklenir.
  • Bu arada bisküviler rondodan geçirilir.
  • Çilekler ince ince dilimlenir.
  • Muhallebi soğuduktan sonra krema eklenerek 5 dakika daha çırpılır.
  • Kaselerin dibine bir miktar muhallebi konur.
  • Kasenin kenarlarına çilekler yerleştirilir.
  • Üzerine bisküviler eklenir.
  • Tekrar muhallebi eklenir.
  • En son üzerine tekrar bisküvi eklenir.
  • Çilekle süslenerek servis edilir. Afiyet olsun.