11 Eylül 2015 Cuma

ŞEFTALİ REÇELİ





Şeftali reçeli yazın en favori reçellerimden biridir. Çok severek yer bolca tatlılara da kullanırım. Öyleki taaa Alaçatı pazarlarından İstanbula sırf reçel için şeftali taşırım:)  Öyle 1 kilo falan da yapmam.  Soyma ve doğrama işlemi biraz meşaketli olsa da 3 kilo şeftaliyi alır, güzelce yıkar ve hazırlarım. Bir kısmını yazın kullanır, bir kısmını kışa saklar bir kısmını da eşe dosta dağıtırım.
Hadi şeftaililer bitmeden reçel yapmaya... 


Malzemeler :

  • 1 kg şeftali (sert olanlarından)
  • 750 gr şeker (reçeli çok tatlı seviyorsanız 1 kg kullanabilirsiniz)
  • ½ limonun suyu
  • 1 çay kaşığı tereyağı
Yapılışı :
  • Şeftalilerin kabuklarını soyduktan sonra yarım ay şeklinde doğrayın.(Kullandığınız şeftaliler mümkün olduğunca sert olsun.)
  • Tencerinize bir sıra şeftali bir sıra şeker olacak şekilde tüm şeftalileri yerleştirin.
  • Tencerenin kapağını kapatarak şeftalileri  vermesi için 4-5 saat veya 1 gece bekletin. Bekleteceğiniz yer sıcaksa buzdolabında bekletin.
  • Ertesi gün orta ateşte tereyağını da ekleyerek reçel kıvamına gelinceye kadar pişirin.
  • Reçel kıvamına geldikten sonra limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Eğer reçelinizi uzun süre saklayacaksanız sıcak sıcak kavanozlara koyun, ağzını hemen sıkıca kapayın ve de kavanozu ters çevirin.


Özlemin Notu : Reçellerinize ekleyeceğiniz tereyağ reçelin köpüklenmesini azaltacaktır.

Hiç yorum yok: