11 Şubat 2015 Çarşamba

SARIMSAKLI BAGET EKMEK





Ekmeğinizi ister makinede ister kendiniz yapın ama bir gerçek var ki ekmeğinizi bir kez yapmaya başladıktan sonra dışarıdaki ekmekleri unutacaksanız :)

Malzemeler
Hamur için
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay kaşığı tuz
Sosu için
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı kuru kekik
  • 1 çay kaşığı dağ kekiği
  • Yarım çay kaşığı pulbiber
  • Kaşar peyniri
  • Maydanoz


Yapılışı
  • Un, maya ve tuz bir kaba boşaltılarak karıştırılır.
  • Daha sonra su ve zeytinyağı eklenerek, ekmek hamuru kıvamına gelene dek yoğurulur. Gerekirse biraz daha un eklenebilir.
  • Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Ele zeytinyağı sürülerek hamur uzatılır ve bir yöne doğru çevrilerek tepsiye yerleştirilir.
  • Üstü streçlenerek yarım saat dinlendirilir.
  • Ekmek dinlendirilirken sos hazırlanır.
  • Sos için tereyağ, zeytinyağ, kekik, biberiye, pulbiber, dövülmüş sarımsak ve doğranmış maydanoz bir kasede karıştırılır.      
  • Dinlendirilen hamur 200 derecelik fırına verilir.
  • Hamurun üstü biraz kızarmışken, yani tam pişmesine 5 dakika kala fırından çıkartılır.
  • Ekmeğin üst kısmı ekmek bıçağıyla yan kesilir. (Dibine kadar kesilmeyecek)
  • Hazırlanan sos ekmeğin kesilen bu yerlerine bir kaşık yardımıyla sürülür.
  • Kibrit kutusu büyüklüğünde kesilen kaşar peyniri de yerleştirilir.
  • Fırından çıkardıktan sonra üzerine tekrar maydanoz serpiştirilir.
  • Ve sıcak sıcak afiyetle yenir :)


Hiç yorum yok: