30 Ocak 2014 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI PIRASA




Kış aylarında yapılacak en güzel zeytinyağlılardan biridir bence pırasa. Gayet sağlıklı, hafif ve diyet yapanlarında listesinde bulunabilecek lezzetli bir yemek. Diyet listesinde pirincin ne iş  var diyorsanız pirinç eklemeden yapın sizde!
Ben genellikle zeytinyağlılarımı düdüklüde yaparım, dolayısıyla aşağıdaki tarifte hiçbirşeyi kavurmadan yaptığımı göreceksiniz.  Normal tencerede de yapsanız gene de kavurmanıza gerek yok. Uzmanların söylediğine göre de zaten yemekleri fazla kavurmadan yapmak daha sağlıklıymış:)


Malzemeler :
  • 1 kg pırasa
  • 1 adet orta boy soğan 
  • 3 adet havuç
  • 1-2 baş sarımsak
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1,5 yemek kaşığı şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  •  ½ çay bardağı zeytinyağı  
  • 1 çay bardağı sıcak su  
  • ½ limon suyu
Yapılışı :
  • Pırasaların ilk katmanını aldıktan sonra iyice yıkayın ve yaklaşık 3-4 cm kalınlığında verev (yatay) doğrayın.
  • Havuçları da çok kalın olmayacak şekilde verev doğrayın. (Ben bu resimde yuvarlak doğramışım)
  • Soğanları ve sarımsağı yemeklik doğrayın.
  • Limon suyu hariç tüm malzemeleri düdüklü tencereye boşaltın ve kaşıkla malzemlerin karışması için bir kaç kez karıştırın.
  • Düdüklü tencerede yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
  • Piştikten sonra da limon suyunu ekleyin.
  • Servise hazır, afiyet olsun...

NOT : Düdüklüde pişiyorsanız çok dikkatli olun. Çünkü fazla piştiğinde pırasaların yumuşaması ve dağılması an meselesi :)
 

Hiç yorum yok: