28 Ocak 2013 Pazartesi

2012 YILBAŞI SOFRAM


Bu yılbaşının çalıştığım güne denk gelmesi ve önceki günlerde de yoğun olmam sebebiyle sofra süslemelerine yeterince zaman ayıramadım. Aklımda çok fikir olmasına rağmen, iş çıkışı hem evi hazırlama hem de yemek derdine düştüğüm için bu şekilde sade bir sofra hazırladım. Genelde yılbaşı sofralarının rengi kırmızı, gümüş ya da altın olur. Kırmızıyı pek sevmediğim ve de kırmızı renkte masa örtülerim olmadığı için tercihimi kırmızıdan yana kullanmadım. Aynı şekilde altın renginede uyduracak tabaklarım olmadığı için onu da tercih etmedim. Gümüş rengini de çok sevmeme ve bu renkte bir çok malzemem olmasına rağmen geçen yılbaşı da bu rengi kullandığım için gümüşten de vazgeçtim. Bir değişiklik yapmak istedim ve renk konusunda gene çoook sevdiğim mor rengini kullanmaya karar verdim. Yani anlayacağınız benim bu seneki yılbaşı konseptim gümüş birlikteliğiyle mor oldu:)

Ben mutfakta hala birşeyler yetiştirmeye çalışırken resimleri çeken sevgili arkadaşım Hakan’a ve de eşime buradan teşekkür etmek istiyorum…

Nereden mi aldım?
  • Mor masa örtüsü – Paşabahçe
  • Beyaz runner  ve kurdela peçetelik– English Home
  • Mor kadehler – Paşabahçe
  • Su bardakları – Cemile
  • Bıçaklık standı – Esse 
  • Mumluklar – Tepe Home

19 Ocak 2013 Cumartesi

ÇİKOLATALI İNCİR TATLISI


İncir tatlısını ne zamandır yazmak istiyordum ama her zamanki gibi fotoğraf sıkıntısı çektiğim için şimdiye kaldı tarifi yayınlamam. Bu tatlıya açıkçası birçok yemekte olduğu gibi evlendikten sonra başladım. Herşey annemin Sofra kitabına el koymamla başlıyor. İnanın evlendikten sonra bu kitabı çok kullandım, hem de severek. İşte aşağıdaki tarif de bu kitaptan, ben sadece ölçüleri biraz değiştirdim.  

Hem çok sağlıklı hem de enerjisi bol bir tatlı incir tatlısı. Kuru incirin taze incirden daha faydalı olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Hal böyle olunca canınız tatlı çektiğinde ister hemen bu haliyle tüketin isterseniz de bir yarım saatinizi ayırarak tatlıya dönüştürün. Ani misafirler için de pratik bir tatlı, evinizde incir ve ceviziniz olsun yeter ki.

Ben genellikle incir tatlısını sade yapıyorum ama çikolatalı şekliyle de denemenizi isterim. İster kaymakla, ister dondurmayla , ister çikolatayla, isterseniz de sade servis edin, inanın her haliyle çok güzel..

Unutmadan şunu da belirteyim, incir zaten tatlı, bir de şekerli suyla kaynatmamız daha tatlı olmamız mı diye düşünenler varsa aranızda , ki ben ilk yaptığımda öyle düşünüyordum,  cevabım kesinlikle hayır olacaktır. Hatta bırakın daha tatlı olmasını daha hafif bile oluyor. Deneyin ve görün :)

Malzemeler :
  • ½ kg kuru incir (Yaklaşık 30 adet)
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
  • 1,5 su bardağı ceviz içi
Üzeri için :
  • Çikolata
  • Kaymak

Yapılışı :
  • İncirleri yıkadıktan sonra yayvan bir tencereye dizin.
  • Üzerine  suyu ekleyin.
  • Orta hararetli ocakta 15 dakika kadar pişirin.
  • Ocağın altını kapadıktan sonra incirleri bir süzgeç yardımıyla alın ve bir tabağa yerleştirin. (Kalan şerbeti kek veya pasta yapımı için de kullanabilirsiniz).
  • İncirler soğuduktan sonra incirlerin saplarını kesin.
  • Saplarını kestiğiniz yeri açarak, içlerine iki üç iri parçaya ayırdığınız cevizleri yerleştirin.
  • Çikolatanızı benmari usulü erittikten sonra incirlerin üzerine dökün.
  • Buzdolabında yarım saat soğuttuktan sonra kaymakla birlikte servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun... 


16 Ocak 2013 Çarşamba

ELMALI KEK




AYTEN’in KEKİ

Defterimde aynen böyle kayıtlı, Ayten ‘in keki :) Evet bu tarifim çok sevdiğim, kendisinden de her daim güzel tarifler aldığım­ sevgili Ayten ablamdan:)

Kek sevmeyenlerinde bence seveceği bir kek tarifi bu. Tam olarak kekden ziyade alman pastası kıvamında. İstersenin bu tarifle pastada yapabilirsiniz. Ben bu kek tarifi ile muhallebili, kremalı aralarınada şeftali eklediğim bir pasta yapmıştım, lezzeti de mükemmeldi. Sizde tabanınızda bu keki kullanıp, istediğiniz malzemelerle güzel bir pasta yapabilirsiniz.

Malzemeler :
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı (veya sıvııyağ)
  • 1 çay bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı tereyağ (veya becel zeytinyağlı)
  • 2,5 su bardağı un
  • 2 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • ½ limonun suyu
  • 1 adet limonun kabuğu
Üzeri için :
  • 3 adet elma
  • Tarçın
  • Pudra şekeri

Yapılışı :
  • Yumurta ve şekeri derin bir kapta 2-3 dakika mikserle çırpın.
  • Yağı ekleyerek tekrar çırpın.
  • Süt ve sıvıyağı ekleyerek bir kez daha 2-3 dakika çırpın.
  • Unu elekten geçirerek ekleyin.
  • Unu eklerken vanilya ve kabartma tozunu da ekleyin ve tekrar  5-6 dakika çırpın.
  • Limon suyunu ve limon kabuğunu da eklyerek 2-3 dakika daha çırpın.
  • Kekiniz normal kek hamuru gibi çok sıvı olmayacaktır. Daha çok krema kıvamında olacaktır.
  • Kekiniz krema kıvamına geldikten sonra yağladığınız kek kalıbınıza dökün. (Burada 26 cm’lik kalıp kullandım).
  • Fırını 180 dereceye ayarlayın.
  • Elmaların kabuklarını soyarak, çekirdeklerinden ayırın elmaları dilimleyin.
  • Dilimlediğiniz elmaları şekilde görüldüğü gibi yerleştirin.
  • Kekinizi önceden ısıtıtmış olduğunuz fırında pişirin.
  • Kekin ilk yarım saaati kapağı hiç açmayın.
  • Keki fırından aldıktan hemen sonara üzerine pudra şekeri ve tarçını ekleyin.
  • Afiyet olsun.

Özlemin Notu : Bu kekte özellikle margarin olarak becel kullanılmalı, yoksa kıvamı tutmuyor. Diğer margarinlerlede bizzat denedim ama olmadı.

13 Ocak 2013 Pazar

KIŞ ÇAYI

İŞTE BENİM KIŞ ÇAYIM
Artık havalar soğuk, hastalıklar kapıda, e hal böyle olunca hem içimizi ısıtacak hem de bizi hastalıklardan korumaya yardımcı olacak şifalı içeceklere ihtiyacımız var. İşte benim şifalı içeceğim:)
Malzemeler:
    • 1 avuç ıhlamur
    • 1 adet elma kabuğu rendesi
    • 1 adet çubuk tarçın
    • 1 çay kaşığı bal (Her bir bardak için)
    • ½ çay kaşığı zencefil
    • 4-5 su bardağı su

    Yapılışı:
    • Bal hariç tüm malzemeleri demliğinize koyarak ocağın altını kısık ateşete açın.
    • Kaynamaya başladıktan sonra 2 dk daha tutup, ocağın altını kapatın.
    • 2 dakika daha demlenmesi için bekleyin.
    • Afiyetle için..
    Özlemin Notu : Eğer tarçını çok seviyorsanız, sadece suya tarçını ekleyip uzunca bir süre kaynatın. Diğer malzemeleri ise yeterince kaynattıktan sonra ekleyin. Böylece çayınızda daha yoğun bir tarçın tadı hissedeceksiniz.


    8 Ocak 2013 Salı

    MUHALLEBİLİ KABAK TATLISI




    MUHALLEBİLİ KABAK PASTASI  

    İsmini muhallebili kabak tatlısı dedim ama bence bu muhallebili kabak pastası. Yani pasta görünümünlü muhallebili kabak tatlısı da denebilir :) İşte nasıl isimlendirmek isterseniz öyle olsun :)

    Malzemeler :

    Muhallebi için :
    • 1 litre süt
    • 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
    • 1 su bardağından iki parmak eksik un
    • 25 gr margarin veya tereyağ
    Kabak için:
    • 1 kg kabak
    • 2 su bardağı şeker
    • 1 paket petibör bisküvi
    • 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
    • 1 çay kaşığı tarçın
    • 1 çorba kaşığı hindistan cevizi (Damak zevkinize göre)
    Yapılışı :
    • Muhallebi için sütü, şekeri ve unu ocağa koymadan tencerede karıştırın.
    • Daha sonra muhallebiyi kaynayıncaya kadar orta ateşte sürekli karıştırın.
    • Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha karıştırarak ocağın altını kapatın ve muhallebinizin dibi tutmaması için soğuk bir yere koyun.
    • Muhallebi soğuduktan sonra mikserle 1-2 dakika çırpın.
    • Muhallebinizi ister tek tek kuplara istersenizde borcama boşaltın.
    • Temizlediğiniz kabakların üzerine şekeri ekleyerek kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirin.
    • Kabaklar piştikten sonra soğuması için bir kenara alın.
    • Bir yandan birküviyi ister elinizle şiste rondayla ufaltın. (un gibi olursa daha iyi olur)
    • Bisküvi, tarçın, ceviz ve soğuyan kabağı bir kapta harmanlayın. 5-6 adet kabağı üzerini süslemek için ayırın.
    • Hazırladğınız kabak karışımını muhallebinizin üzerine ekleyin ve soğuması için buzdolabına koyun.
    • Soğuyan kuplarınızı ters çevirip, üzerine ceviz ve kabağı yerleştirerek servis edin.
    • Afiyet olsun…

    6 Ocak 2013 Pazar

    AYVA REÇELİ




    İtiraf etmeliyimki ayva reçelini bu seneye kadar hiç yapmamıştım. Çilek, kayısı, şeftali, böğürtlen, kızılcık, erik ...vb. birçok meyvenin reçelini yapmama ve keyifle yememize rağmen nedense ayva reçeli hiç aklıma gelmemişti. Sanırım ayvayı meyve olarak da pek tüketmemizden kaynaklanıyor bu durum.  Ama şu an neden ben bunun reçelini hiç yapmadım diye hayıflanıyorum kendime. Ayva reçelinin bu kadar güzel olacağını hiç  tahmin etmemiştim. Şimdi ise toplamda  4 kilo kadar reçel yaptım ve daha da yapacağım, hem afiyetle yiyeceğim ve hem de eşe dosta vereceğim :)

    Ben açıkçası reçelleri kaymakla yemeği çok seviyorum. Ayva reçeli ise kaymakla bir başka güzel oluyor, tavsiye edilir!!!

    Hem bu kadar faydalı hem de bu kadar bol ve ucuz iken ayvayı bol bol tüketmenizi ve bol bol da reçel yapmanızı öneririm.

    Malzemeler :
    • 2 kg ayva
    • 1,5 kg şeker
    • 1 adet küçük-ince  tarçın çubuğu (yarısı da olabilir)
    • 2 adet karanfil
    • 3 su bardağı su
    • Yeteri kadar su ve yarım limon suyu ( Ayvaların kararmaması için bekleteceğimiz su)
    Yapılışı :
    • Derin bir kaba bolca su koyup, içine limon suyu sıkın. Ayvaların kararması için ayvaları hazırlarken bu suda bekleteceğiz.
    • Ayvaların kabuklarını soyun ve çekirdeklerini ayırın. Ayvaların tüm çekirdeklerini ve 2-3 adet ayvanın kabuğunu (temiz-çürüksüz kısımlarını) bir kenara alın.
    • Soyduğunuz ayvaları küçük küpler halinde doğrayın ve tekrar limonlu suya koyun. Ayvaların kabuklarını da bu suya koyun.
    • 2 su bardağı suyu derin bir tencereye koyarak, içine ayvaları, ayva kabuklarını, çekirdeklerini, karanfili ve tarçın çubuğunu ekleyin. Ayvalar hafif  yumuşayana kadar pişirin.
    • Ayvalar yumuşadıktan sonra şekeri de ekleyin ve reçeliniz kıvam alana kadar kısık ateşte uzunca bir süre kaynatın.
    • Reçeliniz kıvam aldıktan sonra içine limon suyunu ekleyin ve 5-10 dakika daha kaynatın.
    • Reçelinizin kıvamını anlamak için bir çay tabağına 1 çorba kaşığı damlatarak soğumasını bekleyin, soğuduktan sonra koyulaşmışsa reçeliniz hazırdır.
    • Afiyet olsun...

    Özlemin Notu : Reçelinizi şayet yaza saklayacaksanız sıcak sıcak kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapatıp, ters çevirin. Bu şekilde yapmanız reçelinizin küflenmesini önleyecektir.  Yok ben bu reçeli bu kış bitiririm derseniz, soğuduktan sonra kavanozlara doldurabilirsiniz.  Reçeliniz soğudunda daha da koyulaşacaktır.