11 Eylül 2012 Salı

TAHİNLİ CEVİZLİ KEK



Canım bugün birden kek çekti, o kadarda kek hastası olmama rağmen tutturdum kek yapacağım diye. Islak kek mi, çaylı kek mi diye kakolu keklere yönelmişken, birden tahinli kek geliverdi aklıma. Daha önce tahinli kurabiye denemiştim  ve çok güzel olmuştu. Niçin tahinli kek yapmadım bugüne kadar dedim kendi kendime ve hemen kalktım, kendime tahinli kek yaptım :)

Normalde burada bir çok kez yapıp olumlu sonuçlar aldığım tarifleri yayınlamaya çalışıyorum. Ancak bu keki ilk defa deneme rağmen çok hoşuma gitti ve dayanamayıp yayınlamaya karar verdim. Biraz netten araştırıp, çok farklı ölçüler görünce, en iyisi normal kek tarifime tahin eklesem de olur dedim ve aşağıdaki tarif çıktı ortaya :)

Malzemeler :                                                  
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker (Tatlı seviyorsanız yarım su bardağı da ekleyebilirsiniz)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
Yapılışı :
  • Yumurtaları bir kapta çırptıktan sonra, şekeri de ekleyip iyice çırpın. (Bir yandan fırınızı 180 derece de açın)
  • Sırasıyla süt, sıvıyağ ve tahini ekleyin. Her malzemeyi eklerken biraz çırpın.
  • Cevizi de ekleyip karıştırın.
  • En son unu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin ve iyice çırpın.
  • Sıvıyağ ile kalıbınızı güzelce yağlayın ve malzemenizi boşaltın.
  • Önceden 180 derecede ısıttığınız fırına ekleyin.
  • Üstü iyice kabardıktan sonra derecinizi isterseniz 170 dereceye düşürebilirsiniz.
  • Kürdanla pişip pişmediğini kontrol edin.

Özlemin Notu : İlk 20 dakika fırının kapağını sakın açmayın, kabaran kekiniz birden sönebilir :)

10 Eylül 2012 Pazartesi

2011 YILBAŞI SOFRAM

Sofra hazırlamak benim için işin en keyifli kısmı. Misafir ağırlayacağım gün çok yoğun geçtiğinden genellikle sofralarımı geceden hazırlar, üzerini örterim. Böylece yemek yaparken sofrayı eksiksiz hazırlayacağım diye strese girmez, keyifle soframı hazırlarım:)

İnternette sofra düzenlerine bakarken, eğer bir şeyi çok beğendiysem merak ederdim, nereden almış, ben nereden bulabilirim diye. O nedenle davet sofraları kategorisi altında beğendiklerinizi nereden aldığımı belirtmeyi unutmayacağım:)

Bu yılbaşı için hazırladığım sofraydı.O zamanlar blog sitesi yapmak gibi bir fikrim olmadığı için eldeki resimlerle yetineceğim artık...


Nereden mi aldım?
  • Masa örtüsü - Zara Home
  • Mor şamdanlar - Mudo Concept
  • Yuvarlak kristal mumluk - Tepe Home
  • Yıldız mumluk - Bernardo
  • Ayaklı kurabiye servisi - İkea
  • Üçlü mum -İkea
  • Peçeteler - İkea
 



9 Eylül 2012 Pazar

ZAMANSIZ KAHVALTILAR


Pazar günü yapılacak en güzel şey ne diye sorsalardı,  keyifli ve zamansız bir kahvaltı derdim heralde. Ama tabiki bu Pazar günü yapılacak en güzel ilk şey, sonrası size kalmış:)

Neden zamansız dedim, çünkü  çoğumuz haftaiçi hep bir yerlere yetişmek zorundayız, kimimiz işe, kimimiz okula… Bu nedenle kahvaltıyı keyfe dönüştürecek kadar  zamanımız olmadığı gibi tüm aileyi aynı saatte kahvaltı sofrasında buluşturacak ortak zamanımızda olmuyor. Bizim için genelde cumartesi günleri gezme günü olduğundan, Pazar günü bir yere gitmek için erken çıkmak zorunda kalmıyoruz, kahvaltıyı hazırlamak için de yemek için de yeterince uzun zamanımız oluyor, yani pazar kahvaltılarımız bu nedenle zamansız:)

Pazar kahvaltılarını sadece aileyle sınırlandırmıyorum ben, eş dost, arkadaşlar da dahil olmalı zaman zaman buna:) İki haftadır hem eski iş arkadaşım hem de (aynı binada olmasak da) komşum olan sevgili  Nur’u çağırıyorum ama maalesef burada olmuyor. Umarım bir dahakine kahvaltıda beraber oluruz Nurcum:)
 

Krep, eşimin her kahvaltıda yapsam hayır demeyeceği bir yemek olsa da bunu belirli günlerle sınırlandırıyorum, yoksa kilolar alsın başını:) Burada dereotlu versiyonunu denemiştim, süper olduğunu söyleyebilirim. Hatta krepi sadece tuzlu şeylerle yiyorsanız sadenin yerine mutlaka bunu tercih etmelisiniz. Ama tabi bir de krepin bal, reçel, nutella gibi tatlılarla tüketilme durumu varsa o zaman tercihiniz sadeden yana olmalı.


Patates pizzası da zon zamanlarda kahvaltıda severek yaptığım bir çeşit. En kısa zamanda bunun da tarifini yayınlayacağım.




FIRIN SÜTLAÇ




Sonunda sütlaçta standardı yakaladım sanırım:)))

Hepimizin en az bir kere başına geldiği, sütlaçla ilgili 3 temel problemimiz olduğunu düşünüyorum. Bu problemleri  ben çok sulu, çok katı veya  pilav kıvamı olarak adlandırıyorum:) Benim ise en sık karşılaştığım sorun sütlacın çok sulu olma durumuydu:) Nedense o istenen kıvamı yakalamanın pek de kolay olmadığını anladım zamanla.  Deneye deneye  kendimce bir standart yakaladım ve paylaşmaya karar verdim.

İşte benim fırın sütlacım ;

Malzemeler :
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1,5 litre süt
  • 1,5 su bardağı şeker ( Çok tatlı sevmiyorsanız  1 bardakta yeterli olacaktır)
  • 2 yemek kaşığı  pirinç unu
  • 2 yemek kaşığı  buğday nişastası
  • 1 su bardağı süt ( Nişasta ve buğdayı açmak için)
Üzeri için :
  • 1 yumurta
Yapılışı :
  • Pirinçi ayıklayıp yıkadıktan sonra, küçük bir tencerede üzerine  1 su bardağı su ve yarım su bardağı süt ekleyerek, haşlayın. (Pirinçler hemen hemen suyunu çekecektir)
  • Bir yandan 1,5 litre süt ile şekeri  tencereye koyarak  karıştırın. 
  • Bir tarafta 1 su bardağı süt ile pirinç unu ve nişastayı açın.
  • Süt kaynamaya başladıktan sonra  açtığınız bu karışımı ekleyin ve ocağın altını kısarak yaklaşık 10 dakika daha kaynatın. (Ara ara karıştırmayı unutmayın ki dibi tutmasın)
  • Sütlaçtan bir kase ayırarak, kalanları kaplara paylaştırın.
  • Bir kapta yumurtas sarısını çırpıp, ayırdığınız bir kase sütlaca yavaş yavaş karıştırarak ekleyin. Bunu da sütlaçların üzerine paylaştırın.
  • Son olarak bir tepsiye sütlaçların yarısına gelecek kadar su ekleyip, sütlaç kaselerini yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırına sütaçları yerleştirin.( Fırınınızın sadece üst bölümünü çalıştırmanız yeterli olacaktır.)



Bu vesile ile annemin çeyizim için verdiği tepsi örtüsünüde kullanmış oldum:)Sütlaçları üzeri kızarana kadar pişirin.