30 Aralık 2012 Pazar

ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ



Portakallı kereviz yemeği  hiç çekici gelmemişti bugüne kadar. Annemin ve bir kaç kişinin ısrarlarına rağmen tadına dahi bakmamıştım. Portakallı kereviz yemeğiyle müşerref olmamsa sevgili arkadaşım Zeyneple oldu. Çok sevdiğim arkadaşımın ısrarlarına dayanamayıp tattığım ve aslında o kadarda kötü değilmiş dememle başlıyor hikayemiz :) Kereviz yemeğini yapmamsa ufak bir karacaiğer rahatsızlığı ve karaciğere çok iyi geldiğini öğrenmemle başladı. Ve açıkçası kendim yaptıktan sonra bu kadar sevdim ve sonra da ne güzel ne hafif bir yemekmiş bu, bugüne kadar niye yapmadım ki diyerek afiyetle yedim :)
 
Arkadaşım yemeği bol domatesli yaptığını söyledi ancak ben sade yapmayı tercih ettim. Ama domateslisini mutlaka deneyeceğim ....  İşte tarifim ;

Malzemeler :
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 3 adet orta boy havuç
  • 3 adet orta boy kereviz
  • 3 adet portakal (Yaklaşık 1 bardak portakal suyu)
  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 3 adet küp şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Kereviz yaprağı (İçine katmak ve süslemek için)
Hazırlanışı :
  • Soğanı küçük küpler halinde doğrayın veya rondadan sulanmayacak şekilde geçirin.
  • Portakalların suyunu sıkın ve bir kenarda bekletin.
  • Havuçları soyun ve kerevizin içine yerleştirecek boyutta kesin. Geri kalan havuçları çok yuvarlak şekilde kesin.
  • Kerevizleri yıkayıp, soyduktan sonra limonlu suya atın. Daha sonra kerevizin ortalarını bir soyacak yardımı ile çıkardıktan sonra havuçları yerleştirin ve tekrar suda bekletin.
  • Yayvan bir tencerede zeytinyağı ile soğanı kavurun. 2-3 dakika kavrulduktan sonra doğranmış havuçları da ekleyerek 3-4 dakika daha kavurun.
  • Limonlu sudan çıkardığınız kerevizleri bir parmak kalınlığında yuvarlak şekilde dilimleyerek, tencereye ekleyin.
  • Portakal suyunu, sıcak suyu, şekeri, tuzu ve 4-5 adet kereviz yaprağını da ekleyerek kısık ateşte kerevizler yumuşayana kadar pişirin. Suyu az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz.
  • Benim gibi şekilli servis edecekseniz pişirdikten sonra bir kalıp yardımıyla kesebilirsiniz. Pişirmeden önce de kesebilirsiniz ancak pişirdikten sonra kesmek daha kolay oluyor.
  • Son olarak taze kereviz yaprakları ile servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun…

Hiç yorum yok: