13 Aralık 2012 Perşembe

MEYVELİ TARTÖLET (18-20 adet)


Görüntüsüne bayıldığım, çoooook severek yaptığım ve uzuuuuun süredir paylaşmak istediğim bir tarif:)

Uzun süredir niye mi paylaşamıyorum? 3 nedenim var; birincisi çoooook yoğun çalışıyorum, hem işime hem de ev işlerine yetişmeye çalışıyorum, ikincisi hep misafir geleceği zaman yapıyorum, dolayısıyla kısıtlı zamanda yaptığım için fotoğraf çekemiyorum,  son olarak da ölçülerim göz kararı değilde  net olsun diye tekrar tekrar deniyorum.  İşte bu nedenlerden bu kadar uzun sürdü tarifi yazmam:)

Tarif yeterince uzun zaten, sözü fazla uzatmadan tarife geçeyim.Tartölet hamurunun birkaç püf noktası var bana göre. Bunları sıralarsak;
  1. Kesinlikle tartölet hamurumuza kabartma tozu veya karbonat gibi kabartıcılar eklemiyoruz. Çünkü tartöletlerimiz kabarmamalı ki ortalarına muhallebi dolduralım.
  2. Kabartıcı kullanmasakda tartöletlerimiz kabarabiliyor. Bu nedenle tartöletlerin ortasına kürdan veya çatal ile bolca delik açmalıyız.
  3. Tartöletlerimizi fazla pişirmemeli ve pişirdikten sonra da hemen fırından çıkarmalıyız. Tartöletlerimizin fazla pişmesi veya fırında kalması sert ve kuru olmalarına yol açacaktır.
  4. Tartöletler hafif soğuduktan sonra kalıplarından çıkarmalıyız.(Kalıplarda bekletilirse de tartöletler kuruyabilir)

Malzemeler :

Hamuru için :
  • 1 yumurta
  • 125 gram terayağ (Tercihen teremyağ ya da margarin)
  • ½ su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı toz fındık veya  badem
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2,5 su bardağı un
Kreması için :
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı süt
  • ½ su bardağı şeker
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 1 adet vanilya
Üzeri için:
  • Çilek, muz, kivi, üzüm, nar. (İstediğiniz meyveyi kullanabilirsiniz)


Yapılışı :

Hamuru :
  • Badem veya fındığınızı rondonuzda toz haline gelene kadar çekin. (Şayet bu malzemeleriniz yoksa üzülmeyin bunlarsız da gayet güzel oluyor.)
  • Un, pudra şekeri, tarçın ve fındığınızı bir kaba alarak karıştırın.
  • Kabın ortasına yumurta ve küp küp kestiğiniz margarini ekleyin ve yoğurun.
  • Hazırladığınız hamurun daha kolay şekil almasını için buzdolabında 20-30 dk bekletin. (Vaktiniz yoksa bekletmedende yapabilirsiniz.)
  • Hamurunuzundan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak tartölet kalıplarınıza yerleştirin. (Ben hamur parçalarını elimde bastırarak kalıplara yerleştirip, fazlalıkları kenarlardan alıyorum. İsterseniz merdane ile açarak da kalıplara yerleştirebilirsiniz. Tartöletler için resimde gördüğünüz alimünyum kalıpları kullanıyorum. Bu kalıpları yağlamanıza gerek yok, hamur yapışmıyor.)
  • Hamurlarınızı kalıplara yerleştirdikten sonra kabarmalarını önlemek için hamurların ortalarına kürdan yardımıyla delikler açın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.

Krema:
  • 2 su bardağı sütü ve şekeri tencereye alarak karıştırın ve pişirmeye başlayın.
  • Bir yandan 2 yumurta sarısını ve 1 tam yumurtayı bir kapta çırpın.
  • Yumurtanın içine yarım su bardağı sütü, nişastayı ve vanilyayı da ekleyerek tekrar çırpın.
  • Orta ısılı ocakta süt kaynamaya yaklaştığında yumurtalı karışımı yavaş yavaş ekleyerek karıştırın.
  • Kaynamaya başladıktan sonra 3-4 dakika daha karıştırırak pişirin.
  • Sonra ocağın altını kapatın ve dibi tutmaması için bir süre daha karıştırın.
  • Kremanızı soğuması için bir kenara alın. Soğuduktan sonra mikserle çırpın.
  • Tartöletlerinizi hazırladığınız bu krema ile doldurun.
  • Son olarak küçük dilimlenmiş meyvelerinizi de ekleyerek servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

Özlemin Notu :  1. Eğer tartöletlerinizi bir iki gün önceden yapıp bekletecekseniz ya meyvelerinizi servis edeceğiniz zaman ekleyin ya da meyvelerin üzerine jöle koyun.
2. Tartölet kalıplarını yaklaşık 1 hafta buzdolabında saklayabilirsiniz, hiçbir şey olmaz.




Hiç yorum yok: