Zeytinyağlı taze fasulye pişirmek ne kadar kolay gözükse de lezettini
yakalamak hiç o kadarda kolay değil bence. Ne sulu fasulyeler, ne yağ ya da
pişirme ayarı tutturulamamış fasulyelerden sonra sonunda doğru yolu buldum ve
bunu da büyük bir mutlulukla paylaşmak istiyorum :)
Yalnız bu tarifi düdüklü tencere için veriyorum, başta belirteyim...
Taze fasulye yaparken bana göre birkaç altın kural var. Kendi deneyimlerime dayanarak bunlardan bahsetmek istiyorum önce:
1. Doğranmadan önce yıkanan iyi
bir taze fasulye
Fasulyenin iyisi nereden anlaşılır, tecrübelerim şöyle diyor :
Fasulyeyi ortadan ikiye ayırdığınızda bir pıt sesi duymalı ve fasulyeler
hemen birbirinden ayrılmalıdır. Bu şekilde fasulyenin tem tazeleliği hem de
kılçıksız olup olmadığı test edilmiş olunur. Bunları annemle pazara giderken gözlemlediğim zamanlarda öğrenmiştim.
Ve her pazardan taze fasulye alırken mutlaka böler, hem o sesi duymak ister hem
de kılçıklı olup olmadığını görmek isterim. Bunları yaparken de bir yandan
suçluluk duyarım nedense, herkes gelip benim gibi fasulyeleri bölse ne olur
bunların sonu, pazarcı nasıl satar bunları diye. Ama sonradan nasıl olsa
pazarcı onları benim ya da bir başkasının poşetine koyacak diye düşünüp içimi
de öyle rahatlatırdım :)
İlk aşama olarak ben de pazardan bu tecrübelere dayanarak fasulyemi
aldım. (Fasulyeleri doğrarken görünümünü
pek beğenmemiştim, biraz da taneliydi ama lezzeti konusunda pişince haklı
olduğumu gördüm :)) Fasulyeleri
temizlemeden yıkadım ve yıkadıktan sonra temizleyip, gerekli bölme işlemlerini yaptım.
2. Elle doğranmış domates ve
soğanlar
İşte zeytinyağlı yaparken en dikkat ettiğim nokta, mutlaka domates ve
soğanları elimle doğrarım. Özellikle domateslerin küçük küpler şeklinde
olmasına özen gösteririm. Bu nedenle de
fotoğrafını çektim. Çünkü makinede çekilmiş bir domates zeytinyağlının tadını
değil belki ama görüntüsünü çok bozuyor, bulanıklaştırıyor denilebilir.
3. Su ayarı
Bu da işin zor kısımlarında biri. Çünkü fasulyenin cinsine göre de
biraz değişebiliyor. Ama genelleme yaparsak fasulye zaten kendi suyunu veriyor.
Bu nedenle suyu fazla koymamak gerekiyor. Ben yarım kg fasulye için yarım çay bardağı su koydum. Hatta domatesiniz suluysa su koymayabilirsiniz de.
4. Pişirme ayarı
Burada da 25-30 dk yeterli oluyor. Bazı düdükler daha hızlı
pişirebiliyor. Ben Tefal Clipso Control’ü kullanıyorum ve bu süre yeterli
oluyor benim için.
- ½ (Yarım) kg taze fasulye
- 2 adet orta boy domates
- 1 adet orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı (dolu dolu) şeker
- 1 çay kaşığı (dolu dolu) tuz
- 1 çay bardağı naturel sızma zeytinyağı
- ½ (Yarım) çay bardağı su
- 2-3 diş sarımsak
Yapılışı:
- Taze fasulyeleri yıkadıktan (varsa kılçıklarını da ayıkladıktan) sonra ortadan ikiye, daha sonra tekrar ikiye bölün.
- Domatesleri ve soğanları çok küçük olacak şekilde küp küp doğrayın.
- Sarımsakları da çok küşük şekilde doğrayın.
- Fasulye, domates, soğan ve sarımsakları düdüklü tencereye koyduktan sonra kalan tüm malzemeleri de tencerey koyun.
- Malzemelerin karışması için bir kaşık yardımıyla bir-iki kez karıştırın.
- Düdüklü tencerenin kapağını kapadıktan sonra,
kaynamaya başladıktan sonra 25-30 dk kadar pişirin.
NOT : Burada kullandığım
domatesler yumurta domates diye adlandırdığımız domateslerdendi. Ve bunlar genelde
çok sulu olmuyor. Benim kullandığım domateslerin hiç suyu yoktu. Eğer
domatesleriniz çok suluysa su koymanıza gerek kalmayacaktır.
Biz iki kişi yarım kg taze fasulyeyi bir kerede yedik. Artık sizde ona göre miktarını ayarlarsınız :)
Biz iki kişi yarım kg taze fasulyeyi bir kerede yedik. Artık sizde ona göre miktarını ayarlarsınız :)
1 yorum:
kesinlikle güzel ve detaylı bir tarif zaten yemeği güzel yapan şey bu küçük detaylardır.o yüzden herkes yanı malzeme ile farklı lezzetler elde eder...ellerinize sağlık
Yorum Gönder