24 Ağustos 2012 Cuma

DEREOTLU PEYNİRLİ POĞAÇA (30 adet)


İşte en sevdiğim poğaça… 

Dereotlu poğaçayla hikayem sabahları kahvaltı yapmadan evden çıktığım günlerden biriyle başlıyor. Zaman zaman, ki çoğunlukla her zaman, sabahları beş dakika daha uyuyayım deriz çoğumuz. İşte gene böyle günlerden birinde 5 dakika uyuyayım derken, o  beş dakikalar şu formüle dönüşür;

5 dakika* x (6)  kez = y (30) dakika. 

Bir bakarsınız ki, 5-6 kez beş  dakika diye diye yarım saat geç kalmışsınız.  (Yani bu söylediğim en olumlusu, bazen 40 dakika bazen bir saat eder bu beş dakikalar. Nasıl oluyorsa:)) Sonra da o kahvaltı için ayırdığınız zaman uykuya verilmiş. Haliyle işe giden yolda gördüğünüz bir pastenin poğaçağısına, böreğine, simitine kalmış kahvaltı keyfiniz. Kahvaltı keyfi diyorum çünkü benim için iş günü dahi olsa kahvaltıda krep, menemen yenilebilmeli, taze demlenmiş çay içilebilmeli:). Peynirsiz, zeytinsiz, domatessiz, salatasız… kahvaltı neye yarar!!! Kısacası  sağlam bir kahvaltı yapmadan çıkmak istemem evden. Bunun içinde bayağı erken  kalkmak gerekiyor maalesef :(

İşte böyle pastanenin poğaçasına kalmışken kahvaltım, dereotlu poğaçaya takılır gözüm  ve o günden sonra geç kaldığım günlerde bu poğaçayla kahvaltıma devam ederim. Ve yine bir gün niye bu poğaçayı evde yapmıyorum diye düşünürken, her zaman yaptığım poağaça malzemesinin içine havuç ve dereotunu da katarak aşağıdaki tarif çıkar ortaya…

Sonuç benim için ve tadına bakan kişiler için güzeldi. Umarım sizler için de güzel olur…


Malzemeler :
  • 2 yumurta (1 yumurtanın sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 200 gr tereyağ (veya margarin)
  • 1 çay bardağı zeytinyağ (veya sıvıyağ)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet kabartma tozu
  •  2 çay kaşığı tuz
  • 1 adet havuç
  • Dereotu
  • Peynir
  • Susam
  • Aldığı kadar un

Yapılışı :
  • Yumurta, yoğurt ve sıvıyağı bir kapta karıştırın.
  •  Margarin, dereotu , havuç ve tuzu ekleyin.
  • Elekten geçiridğiniz un ve kabartma tozunu da ekleyin.
  • Kulak memesi ve ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamurları limon büyüklüğünde parçalar ayırın.
  • Düz bir zeminde her bir parçayı yuvarlak olarak açtıktan sonra ortasına peyniri ekleyin ve hamuru kapatın.
  • Dilerseniz oval şekilde açıp, yarım ay şeklinde de yapabilirsiniz.
  • Hamurun üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam ekleyin.
  • 180 derece fırında pişirin.
  • Resimde görüldüğü gibi benim yaptığım büyüklükte 30 adet poğaça çıktı.

NOT:  Eğer gevrek bir poğaça seviyorsanız, içine yarım çay bardağı sirke katabilirsiniz.

Hiç yorum yok: